ישנם שכונות ישנות מאד, שהמבנים בתוכן הם מבנים מסוכנים לא כל מבנה ישן, הוא מסוכן, אלא יש מספר כללים הקובעים, שהמבנה עצמו יוגדר מבנה מסוכן. מבנה מסוכן אינו מסוכן רק מבחינת הנראות שלו, אלא עלול להביא מפגעים אל הדיירים, ואף השכונה, כמו נחשים, חולדות או כל מיני חיות שאוהבות מבנים נטושים, וגם עלול להיות מסוכן מחינה פיזית סכנת התמוטטות, וכן ציוד ישן אינסטלציה, חשמל, ישן, וכל אלה עלולים לגרום לפציעה או מוות לעיתים.
במאמר זה נברר על מבנה מסוכן, מהו צו מבנה מסוכן? איך מטפלים בהריסת מבנה מסוכן? מי אחראי לטיפול? והאם ניתן להתנגד לכך?
מהו מבנה מסוכן?
כאשר מתייחסים להגדרת מבנה מסוכן מתייחסים לבניין, המכיל ליקויים במעטפת החיצונית שלו או בחדר המדרגות. ליקויים אלו עלולים ליצור סכנה לציבור כמו נפילת אבנים רופפות, מרפסות או מעקות רופפים, ונפילת ברזל שמשמש להחזקת המבנה, שכן קיימות דרגות סיכון במבנה.
למעשה לא מדובר בליקויים שקיימים בתוך הדירות, אלא בליקויים הקיימים במבנה החיצוני של הבניין, לכן זו אחת הסיבות שדורשים מכל דיירי הבניין לממן את הטיפול בליקויים הללו.
דרגות במבנה מסוכן
קיימות שלושה דרגות הקובעות מהו מבנה מסוכן:
- מסוכנות נמוכה- מבנה מסוכן זה הוא בהגדרת המסוכנות הנמוכה ביותר, כלומר המבנה הינו יציב, אך יש סכנה כי חלקים ממנו עלולים ליפול על עוברי אורח או על בניינים סמוכים. הטיפול במבנה זה הוא חיזוק וטיפול במקומות מועדים, ולא צריך להרוס אותו.
- מסוכנות בינונית- מבנה מסוכן זה הוא בהגדרה השנייה לגבי סכנת המבנה. כאשר מתייחסים אל מבנה זה מתייחסים כי מבנה זה או חלקים ממנו אמור להוות סכנה ממשית למחזיקים או למבנים הסמוכים. את המבנה הזה יש להרוס או לאטמו כיוון שלא ניתן לשפץ אותו דרגה מסוכנות מיידית.
- מסוכנות גבוהה- מבנה מסוכן זה הוא בדרגה השלישית והחמורה ביותר, שמדובר במבנה שיכול ליפול על הדיירים או בניינים אחרים בשכונה מיידית.
יש להרוס אותו מיד כאשר בניין כזה מותר, מבחינה חוקית, להרוס את הבניין מיד, ולפנות את הדיירים ממנו בסיוע המשטרה.
איך מטפלים במבנה מסוכן?
האחראי על הטיפול במבנה מסוכן הוא מהנדס בניין עם רישיון, האחראי לעבור בכל איזור בבניין, ולבדוק את מצבו הכולל במידה והוא ימצא ליקויים שונים, העלולים לגרום לסכנה, כמו למשל נפילת אריחי הבניין מרפסות רופפות, ועוד, יש לגשת בדחיפות אל קבלן על מנת להסעיר את הצו. הקבלן יקבל רשימה של כל הליקויים ויבצע את התיקונים, כמו שצריך, בזמן קצוב, על מנת שדיירי הבית יוכלו לשוב אליו במהירות.
מי רשאי לטפל במבנה?
לאחר קבלת תוכנית השיפוצים, מחפשים קבלן מורשה, כלומר קבלן שיש לו רישיון מטעם משרד התמ"ת, רשאי לתקן את הלקויים הללו. כאמור לא כדאי למהנדס האחראי על הטיפול בבניין להסתמך על חובבן כי במידה והלקויים לא יטופלו כמו שצריך הם עלולים לגרום לקריסת הבניין, כמו כן על המהנדס לעקוב אחר התהליך מתחילתו ועד סופו והוא חותם על כך כי הבניין כשיר ומתוקן.
ביטול צו מבנה מסוכן
ברגע שכל הלקויים תוקנו מהנדס, קונסטרוקציה יגיע ויבדוק, שאכן כל החלקים תוקנו, וייתן אישור סופי מטעם הקבלן, וכך האישור יימסר אל העירייה למחלקת הנדסה אזרחית, שנתנה את הצו, ולאחר מכן יגיע מהנדס מטעם העירייה לבדוק זאת. במידה והוא יתרשם כי המבנה אינו מסוכן, הוא יבטל את הצו והדיירים יוכלו לגור בו, ולהנות מבניין יפה בבטחה רבה מאד.